Sarenza ❤ Julian Hakes


De Britse ontwerper Julian Hakes is een voormalig architect die een compleet andere richting is ingegaan met het ontwerpen van modieuze schoenen. Zijn creatie, zijn kindje en zijn grote liefde is de Mojito pump. Dit futuristische ontwerp is er een die je nooit zult vergeten.

Wist je dat het model gebaseerd is op een citroenschil? zeste-citron-605x392Het motto van Julian Hakes zou je in dit geval als Fashion before Comfort kunnen omschrijven. Ondanks eventuele comfortobstakels werd Julian Hakes dankzij dit model uitgeroepen tot Beste Designer van 2012. In zijn drukke agenda heeft hij de tijd vrijgemaakt voor een interview met Sarenza.

S: Wat heb je liever, vrouwen met platte schoenen of pumps?

J.H.: “Plat of hak, het maakt mij niet zo veel uit. Wat echt telt is hoe de vrouw zich voelt en presenteert bij het dragen van haar uitgekozen schoenen. Schoenen dienen haar zelfvertrouwen te boosten en haar vrouwelijkheid onweerstaanbaar te maken. Ik vind dat modieuze schoenen best twee basiselementen combineren: het materiaal en de functie van de schoenen.

julian-hakes-looks-605x286

Ik heb geen traditionele opleiding gekregen in het maken van schoenen. Mijn inspiratie put ik uit mijn omgeving: architectuur, technologie, kunst en mode. Laten we de stad Boston als voorbeeld nemen. Samen met mijn vrouw bouwde ik er een brug die over een treinspoor diende te lopen, parallel aan een snelweg en tussen twee historische gebouwen in. Deze brug kon geen andere vorm nemen. Ik was op zoek naar de perfecte vertaling van context, intentie en materiaal. Voor de Mojito schoenen ben ik op dezelfde manier te werk gegaan. Zo was het mijn idee en mijn doel om de voet en haar beweging te ondersteunen.”

S: It-schoenen, ben jij voor of tegen?

J.H.: “Eerder <voor>, in een zekere zin geven zowel it-schoenen als ‘normale’ schoenen een kijk in het creatieproces. Dan spreken we net alleen over een oud design dat we herinterpreteren in de hedendaagse mode. De uitdaging van innovatie ligt net in het feit om de traditie voor te zijn.”

julian hakes leopard shoe

S: Wie of wat is jouw muse?

J.H.: “Mijn muse, dat is de natuur en de wereld waarin de mens zich ontwikkelt. De natuur is een grootse ontwerper van structuur die tegelijkertijd mooi is en leeft, maar ook kwetsbaar is. Voor de schoenen is mijn canvas een voet. De lijnen ervan, de manier waarop het zich vormt en de manier waarop het lichaam zich verdeelt maken groot deel uit van mijn manier van denken.”

S: Op welk ontwerp bij jij het trotst?

J.H.: “Eerlijk gezegd? Mijn twee kinderen (zelfs al moet ik 50% van de eer aan mijn vrouw Cari-Jane geven)! Ze maken was eenvoudig, maar ze grootbrengen is een uitdaging. Ze zijn allebei opgegroeid in een architecturaal nest en in de mooie wereld van schoenen. Mijn kinderen zijn zeer nieuwsgierig en ik kan niet wachten om te zien wat ze later zullen bereiken.

HAKES-MOBIUS-A4-NIGHT-RIVER-605x381

Om toch de serieuze orde van zaken te bespreken – en niet alleen over de Mojito te vertellen -, ik ben in het bijzonder trots op het project van de Mobius brug in Bristol. Dit was een grote architectenwedstrijd die mijn vrouw en ik hebben gewonnen!”

S: Wat is op dit moment jouw mode-obsessie? 

J.H.: “Ik heb niet echt een mode-obsessie, behalve dan voor de projecten waar ik nu aan werk. Ik haal veel plezier uit mijn samenwerking met Marvel Disney in het kader van cinematografische projecten, zoals de schoenen van Iron Man 3 die ik net heb afgerond. Dit werk neemt al mijn tijd in beslag en ik heb niet altijd de tijd om te ontdekken wat anderen doen. Ik volg mijn eigen weg.”

julian-hakes-portrait-605x340

Een wijze afsluiting van Julian Hakes!

Zij hebben gereageerd

  1. #1 Marlies:

    Eindelijk, na bijna 2 jaar wachten deze schoenen toch maar besteld. Heb er flink voor moeten sparen, maar ben zo blij dat ik ze nu eindelijk besteld heb! Hoop dat mijn pakketje snel aankomt :-)

Ik reageer

*


*

Reageer: